Leif var homo - blev smidt ud af dansk tennis |
Historien om Leif Rovsing ville utvivlsomt i dag have skabt diskussion - et drama for 100 år siden om at være homoseksuel i elitesport. Trods 5 DM, deltagelse ved VM, OL og Wimbledon blev Rovsing - efter affære med en anden mand - udelukket pga. sin seksualitet.
En dag 1917 havde Rovsing besøg af 18-årige Haldor Nørregaard, som følte sig forulempet af Rovsing, som omvendt sagde, at interessen var gensidig. Nørregaard sladrede til sin far, direktør i Handelsbanken. DBU (organiserede dengang tennissporten) var ikke begejstret - Rovsing blev indkaldt til høring, holdt forsvarstale for homoseksualitet og blev smidt ud af tennissporten.
22 år gammel arvede Rovsing en formue, som gjorde, at han kunne leve frigjort med eksotiske rejser - også seksuelt - til både Bali og Egypten. Arven betød, at han 1921 kunne skabe eget tennisparadis, "Dansk Tennis Club" i Hellerup - det afspejlede tennisspilleren / mennesket Rovsing.
Rovsing skrev mange år til DBU - ville renses og have muligheden for at spille tennis igen. Rovsing blev kke tennisstjerne igen, blev samfundsdebattør og forsvarer for homoseksualitet, moral og religionens rolle i samfundet. Rovsing skrev 20 A5-sider, afleverede dem på Københavns Universitet i forventning om en doktorgrad - det skete ikke. 1947 nøjedes Rovsing ikke bare med at udgive værket "Nøglen til Religionens Symbolisme" på eget forlag - han kaldte sig "cand. phil." på forsiden og trykte afvisningen fra universitet samme sted. Rigsarkivet har en samling af Rovsings skriverier.
Leif Rovsing døde 1977 - knap 90 år gammel.
Rene Kural, lektor ved arkitektskolen i København, har skrevet bogen "Out!" om Leif Rovsing og tennismonumentet i Hellerup.
FOTO: Wikipedia.
Erik Segel
|
LINK til DR.dk LINK til Wikipedia Link til Dansk Tennis Fond Link til Videnskab.dk LINK til Information |